Å komme i gang med nettbokhandel og legge ned et tidsskrift og forlag

Høsten 2019 gikk jeg freidig i gang med salg av brukte og ubrukte bøker fra den ferske nettbokhandelen min, Fiktum Faktum Bok.

 

Det har vært ikke lite å ordne og litt av hvert å lære underveis. Foretaksregisteret. Næringskoder. Domene og e-post. Bittesmå tekniske detaljer og koder i nettbutikken. Brukthandelløyve fra politiet. Regnskapsprogram og bokføring. Mva. Årsoppgjør. Næringsoppgave. Oppkjøp av varelagre. Fjernlager. Betalingstjenester. Emballasje. Nyhetsbrev, sosiale mediekanaler.

Og, til tross for det distanserte med en nettbutikk: Fin kontakt med kunder som vil kjøpe bøker, men som synes nettbutikk er vanskelig, eller de vil ha tak i spesielle bøker, eller de vil hente bøkene i stedet for å få dem i posten. Og det fine nå jeg spør om de ikke også vil kjøpe denne boka, i tillegg til den, og de sier ja, det vil jeg!

Samtidig har jeg lært mye om å legge ned et AS. Virksomheten opphørte i familiebedriften Nordkalottforlaget Nordnorsk Magasin AS, der jeg var redaktør fra 2005. Før meg var Jann-Oskar Granheim redaktør i fem år. Fra 1978 til 2000 var det Hans Kristian Eriksen (min far) som dro i trådene. Eiergruppa besto de siste årene av de tre søstrene Eriksen, kusina vår som også var ansatt, samt to tidligere ansatte.

Avviklinga tok to år. Smått og stort skulle ordnes opp i. Avtaler. Bankkontoer, e-postadresser, sosiale medier. Bytteabonnementer. Distribusjonsselskap. Skjema etter skjema til Altinn. Oppsigelse. Protokoller fra generalforsamlinga. Enda flere protokoller fra generalforsamlinga.

Det var 40 år med dokumenter å sortere/ arkivere/ makulere/ kaste. Og, kontorlokale og lager å tømme. Løfte, bære, tømme. Eske på eske. Heldigvis var vi mange om akkurat den jobben! Og takk og pris for Sentrumsgården Eidet som var så tålmodige med oss før vi endelig kom oss ut, og Mål Regnskap som hjalp med regnskapet.

Og så? Lettelsen over at den er over, belastninga med å drive et selskap som ikke hadde inntekt nok, det å mangle penger når folk skulle ha betalt. Og gleden over å starte opp og å drive noe nytt, fortsatt få jobbe med bøker og litteratur (som er faget mitt), hver dag lære noe, strekke seg etter noe.

Tekst og foto: Hilde Kat. Eriksen
Bildene er tatt hos Karis Iglo
og hos Svermeri kafe og redesign i Tromsø


Nettbutikk

2 Replies to “Å komme i gang med nettbokhandel og legge ned et tidsskrift og forlag”

Leave a Reply

Denne nettstaden brukar Akismet for å redusere søppelpost. Lær korleis kommentarane dine vert handsama.

Top
%d bloggers like this: