Arbeidsledige i 30-åra: «Vi overflødige» av Knut Moe

– Har du lest denne boka? «Vi overflødige» av Knut Moe (1909-2006) handler om utdannede, men arbeidsledige unge mennesker i de knagre 1930-årene. Moe skildrer hvordan disse «akademiske proletarene» gradvis brytes ned av den nærmest håpløse situasjonen de er i. En og annen småjobb holder til tider sulten fra livet. Til andre tider er det verken mat eller tak over hodet å finne. Drømmen er en jobb, en hybel, en primus og en divan.

Tekst & foto: Hilde Kat. Eriksen

Historia i «Vi overflødige» fortelles av en navnløs kar, de første årene etter at han er ferdig utdannet landbrukskandidat. Vi følger ham på ei økonomisk og følelsesmessig reise nedover mot et bunnpunkt – og vendepunkt. Til sist får vi vite at førstenavnet hans er det samme som forfatterens – og som en annen forfatter som gikk og sultet i hovedstaden nærmere 50 år tidligere. Som sin forgjenger Knut Hamsun i «Sult», går også Knut Moe inn i menneskets forunderlige psyke og hva som kan skje med oss – og i oss – når vi nærmer oss avgrunnen – fysisk og mentalt.

Knut Moe hentet stoff fra egne erfaringer etter endt utdanning. Sjøl skreiv har denne romanen mens han gikk mellom småjobber i hovedstadsområdet. Han fikk boka utgitt på Gyldendal i 1934, da han var 25 år gammel. Forfatteren flyttet etter hvert heim til Nordland, der han arbeidde som agronom.

Det gikk 35 år før han gav ut flere bøker, men da kom tre romaner på rappen; «Mir og maktene» (1969), «Tapt land» (1971) og «Treskjæreren» (1973). Nå var et økologisk perspektiv blitt framtredende i forfatterskapet. Moe gav i tillegg ut boka «Drømmen om en grønn hage» (1977), som handler om Isach Coldevins treplantings-prosjekt på Dønna tidlig på 1900-tallet. Han skreiv også «Bygdefolket i Nordland» (1976) og «Gård og grend i Meløy» (1981).

I 1972 var han med på å etablere Nordnorsk forfatterlag, og i 1975 mottok han Nordland fylkes kulturpris. Da Knut Moe i 1984 fylte 75 år, blei han utnevnt til en av Nordnorsk forfatterlags to første æresmedlemmer. Samme år gav Nordnorsk Magasin ut et fotografisk opptrykk av debutromanen hans – «Vi overflødige», med vakkert omslag laget av kunstneren Kajsa Zetterquist.

Da forfatteren Knut Moe fylte 75 år, ble han omtalt i Nordnorsk Magasin nummer 2 1984.
Da forfatteren Knut Moe fylte 75 år, ble han omtalt i Nordnorsk Magasin nr. 2-1984.
Kjøp “Vi overflødige” i nettbutikken

Knut Moe: Vi overflødige

Leave a Reply

Denne nettstaden brukar Akismet for å redusere søppelpost. Lær korleis kommentarane dine vert handsama.

Top
%d bloggers like this: